Το Αυγό

Το παιδικό βιβλίο Το Αυγό (Εκδόσεις Πατάκη) είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Προέκυψε μέσα από την δουλειά μου με παιδιά με αυτισμό από όπου ξεπήδησαν δύο βασικές αναζητήσεις.

Πρώτον, ήθελα με κάποιον τρόπο να δώσω “φωνή” στα παιδιά αυτά, στους μικρούς μαθητές μου που δεν είχαν λόγο αλλά ήθελαν με κάθε τρόπο να εκφραστούν. Έτσι, μέσα από τον λόγο του Βίκτορα εκφράζονται συναισθήματα, ανάγκες, προτιμήσεις, μπορούμε να αφουγκραστούμε το…”είμαι παιδί! θέλω να ασχοληθώ με τον Τhomas το τρενάκι όση ώρα θέλω! σταμάτα πια να με πιέζεις με τις βαρετές σου ασκήσεις για τα χρώματα και τα σχήματα!”

Μέσα από την “φωνή” αυτών των παιδιών ήθελα να προτείνω μια διαφορετική προσέγγιση σε όλους εμάς, γονείς, γιατρούς,θεραπευτές. Να προσεγγίσουμε τον αυτισμό πιο ανθρωποκεντρικά, λαμβάνοντας από την μια σοβαρά υπόψη τα παθολογικά στοιχεία και ελλείμματά του αλλά ταυτόχρονα μη παραγνωρίζοντας ότι το παιδί έχει την δική του προσωπικότητα, τον πολύ δικό του χαρακτήρα και συμπεριφορά, τις προσωπικές του προτιμήσεις. Αυτό είναι κάτι που όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στην αντιμετώπιση και “θεραπευτική” προσέγγιση ενός παιδιού με αυτισμό, ξεχνάμε και αφήνουμε στην άκρη, προκειμένου να το αλλάξουμε και να το βελτιώσουμε.  Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι προσεγγίζοντας και εκτιμώντας το παιδί κρατώντας απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην παθολογία του αυτισμού του και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της ίδιας της προσωπικότητάς του, έχουμε καλύτερα και κυρίως μονιμότερα θεραπευτικά αποτελέσματα. 11065945_946287755383344_8290758980645114372_n

Ο δεύτερος στόχος μου ήταν να ενημερώσω με απλό και κατανοητό αλλά ταυτόχρονα απόλυτα επιστημονικό τρόπο τα μικρά παιδιά αλλά και όσους με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με το θέμα του αυτισμού (γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικούς), για την διάχυτη αυτή αναπτυξιακή διαταραχή και την έκφρασή της. Μέσα από την παρομοίωση του αυτισμού με ένα αυγό με πολύ σκληρό τσόφλι όπου όμως μπορούν να ανοιχτούν χαραμάδες, παρουσιάζεται μια ιδιόμορφη αντίληψη και βίωση του κόσμου από το αυτιστικό παιδί, όπου ο κόσμος αυτός μπορεί να είναι παράξενος, ευχάριστος αλλά πολλές φορές και επίπονος.

Μπορούν όμως πάντα να ανοιχτούν μικρές ή μεγαλύτερες χαραμάδες. Τις χαραμάδες αυτές δεν τις ανοίγει, όπως μας λέει ο Βίκτορας, κανένα σούπερ τρυπάνι. Τις ανοίγουν, εκτός από τις παρεμβάσεις των διάφορων “ειδικών”, η αγάπη, ο σεβασμός και η αποδοχή στην πράξη.

Το βιβλίο  Το Αυγό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με εικόνες του σημαντικού Νικόλα Ανδρικόπουλου. Τιμήθηκε με το βραβείο του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου ( Βραβείο Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα 2-4-2015).

Advertisements